donderdag 14 juli 2011

Sociaal netwerk: Facebook

Facebook is een sociaalnetwerksite voor onder andere scholieren, studenten en werknemers. Sinds mei 2008 bestaat er een Nederlandstalige versie. In december 2008 groeide de site met 600.000 nieuwe aanmeldingen per dag. In april 2009 had Facebook meer dan 200 miljoen actieve gebruikers, vijf maanden later waren dat er 50 miljoen meer. In juli 2010 bediende Facebook al een half miljard gebruikers, circa 7% van het aantal aardbewoners. (bron: wikipedia)



Facebook is het werk van huidig CEO Mark Zuckerberg, samen met zijn roommates van Harvard. Oorspronkelijk was Facebook alleen bedoeld voor Harvardstudenten. Maar later gebruikten het ook andere studenten in Boston en daarna werden ook studenten van andere universiteiten en hogescholen toegelaten. Vandaag is Facebook beschikbaar voor iedereen die ouder is dan 13 jaar.



Technisch gesproken is Facebook een sociale netwerksite. Als je echter naar de gebruikskenmerken kijkt, dan zie je dat Facebook eerder een platform voor het publiceren en delen van mainstream en social media is geworden en niet zozeer een service die je helpt om je online contacten te onderhouden.



Volgens de persdienst van Facebook heeft de gemiddelde gebruiker 130 vrienden. Hij is verbonden met 60 pagina's, groepen of evenementen.



Facebook is een gigantische speeltuin voor relatiemarketing. Zeker wanneer je contact zoekt met consumenten die je producten of diensten al gebruiken. Je kunt er hun opinies opvangen en ze laten deelnemen aan wedstrijden of hen cadeautjes geven.



(Bron: Het Conversity model, Clo Willaerts)






Meer informatie




Geen opmerkingen:

Een reactie posten