Een evenement organiseren via Facebook heeft een aantal beperkingen. Zo kan je niet goed opvolgen wie er komt en wie niet (het is lastig om lijsten te trekken). Indien je evenement verschillende soorten tickets heeft kan je dit niet afhandelen of indien men moet betalen kan je ook niet de Facebook interface gebruiken.
Een oplossing voor dit is gebruik maken van Eventbrite.
Hoe maak je een evenement?
Net als bij alle andere sociale media tools moet je ook hier eerst een account maken. Hiervoor heb je enkel een e-mailadres nodig.
Je kan meerdere (al of niet gratis) tickets definiëren per event. Zo kan je bijvoorbeeld volwassenen meer laten betalen dan kinderen. Of mensen die een maand op voorhand bestellen minder laten betalen.
Via Facebook kan je je evenementen organiseren en inschrijvingen opvolgen.
Hoe maak ik een Facebook evenement?
In de rechterbovenhoek kan je snel een evenement maken door de titel van het evenement in te tikken. Daarna verschijnen extra velden, zoals de datum en locatie van je evenement:
Kan ik ook mensen uitnodigen die geen Facebook account hebben of die geen vriend van mij zijn?
Je kan je Facebook vrienden uitnodigen door hun naam in te tikken en je kan anderen uitnodigen door hun emailadres in te geven.
Via LinkedIn kan je een groot professioneel netwerk uitbouwen. Met de outlook connector kan je deze contacten ook beheren in je vertrouwde outlook omgeving.
De outlook connector is een klein stukje software die je moet installeren op je pc.
LinkedIn is een virtueel sociaal netwerk, actief sinds 5 mei 2003, dat gericht is op vakmensen. Sinds eind maart 2011 zijn er wereldwijd meer dan 100 miljoen geregistreerden. LinkedIn groeit de laatste jaren zeer sterk. In 2007 was het het snelst groeiende sociale netwerk in de VS met 189% groei. De top drie van LinkedIn landen zijn de VS (36 miljoen), India (6,5 miljoen) en het Verenigd Koninkrijk (4,5 miljoen). Maar ook Nederland (2 miljoen) en België (750.000) behoren tot de top vijftien van landen waar LinkedIn wordt gebruikt. Nederland heeft zelfs de hoogste penetratiedichtheid van alle landen. De gemiddelde LinkedIn-gebruiker is een man van 41, heeft vijftien jaar werkervaring en heeft een huishouden dat gezamenlijk US$ 109.000,– per jaar verdient.
Het belangrijkste doel van de website is geregistreerden gebruik te laten maken van elkaars (zakelijke) netwerk. Dat gebeurt door contacten te leggen met anderen die je vertrouwt.
Deze lijst van contacten kan als volgt worden gebruikt:
Een netwerk is opgebouwd uit je directe contacten, de relaties van je contacten, enzovoort. Al deze personen kunnen behalve direct haar of zijn netwerk ook uitbreiden via een introductie door een reeds in het eerste- of tweedelijnsnetwerk aanwezige contactpersoon.
Het netwerk kan gebruikt worden voor het vinden van een baan, andere personen of zakelijke kansen, via aanbevelingen vanuit je netwerk.
Werkgevers kunnen vacatures plaatsen en mogelijke kandidaten zoeken.
Werkzoekenden kunnen het profiel van managers raadplegen en ontdekken welke van hun bestaande contacten haar of hem kan introduceren.
Mensen met een LinkedIn-profiel kunnen elkaar vragen stellen die andere vakmensen kunnen beantwoorden. LinkedIn Answers lijkt op Google Answers en Yahoo Answers, maar is evenals Wikiantwoorden[3] gratis. De vragen zijn bovendien meer zakelijk georiënteerd.
De SlideShare applicatie van LinkedIn maakt het mogelijk om de presentaties van al je contacten te bekijken, maar ook om experts in bepaalde bedrijfstakken of onderwerpen op te sporen. En erg belangrijk: ze helpt je om je professionele reputatie of merk te versterken. Dat doet ze door de presentaties een plaats te geven op je profielpagina. Je kunt er met andere woorden gemakkelijk je portfolio tonen.
Ook aan van hier bekende peilingen, polls genaamd kan men meedoen.
LinkedIn heeft de beschikking over groepen. Deze zijn te vergelijken met de clans van Netlog, waaronder enkele voor Wikipedianen (Meta).
Onderstaande video laat je een mooie toepassing zien van Facebook. Op een autobeurs in Amsterdam had Renault elke wagen van een barcodelezer voorzien. Elke bezoeker kreeg een kaartje die men kon koppelen aan zijn Facebook profiel. Wanneer hij een auto leuk vond, ging hij met zijn kaartje over de barcodelezer en dan werd er informatie over die auto op zijn profiel gezet.
Facebook is een sociaalnetwerksite voor onder andere scholieren, studenten en werknemers. Sinds mei 2008 bestaat er een Nederlandstalige versie. In december 2008 groeide de site met 600.000 nieuwe aanmeldingen per dag. In april 2009 had Facebook meer dan 200 miljoen actieve gebruikers, vijf maanden later waren dat er 50 miljoen meer. In juli 2010 bediende Facebook al een half miljard gebruikers, circa 7% van het aantal aardbewoners. (bron: wikipedia)
Facebook is het werk van huidig CEO Mark Zuckerberg, samen met zijn roommates van Harvard. Oorspronkelijk was Facebook alleen bedoeld voor Harvardstudenten. Maar later gebruikten het ook andere studenten in Boston en daarna werden ook studenten van andere universiteiten en hogescholen toegelaten. Vandaag is Facebook beschikbaar voor iedereen die ouder is dan 13 jaar.
Technisch gesproken is Facebook een sociale netwerksite. Als je echter naar de gebruikskenmerken kijkt, dan zie je dat Facebook eerder een platform voor het publiceren en delen van mainstream en social media is geworden en niet zozeer een service die je helpt om je online contacten te onderhouden.
Volgens de persdienst van Facebook heeft de gemiddelde gebruiker 130 vrienden. Hij is verbonden met 60 pagina's, groepen of evenementen.
Facebook is een gigantische speeltuin voor relatiemarketing. Zeker wanneer je contact zoekt met consumenten die je producten of diensten al gebruiken. Je kunt er hun opinies opvangen en ze laten deelnemen aan wedstrijden of hen cadeautjes geven.
Je eerste momenten op Twitter kunnen je veel tijd kosten, onderstaande tips laten je efficiënter werken:
Volg andermans lijsten: bekijk de lijsten van de mensen die je interessant vindt en volg deze lijsten. Je kan ook zoeken naar lijsten adhv verschillende topic via Listerious.
Werk met microlijsten. Heb je meer dan 100 mensen die je volgt dan kan je timeline snel onoverzichtelijk worden. Maak een lijst met de 5 belangrijkste mensen zodat je geen enkele tweet van hen moet missen.
Automatiseer routine processen: gebruik Ping.fm om je tweets ook naar andere sociale netwerken te sturen. Gebruik ook tools zoals Hootsuite, Tweetdeck of Twaitter om je tweets uit te stellen automatisch op een bepaald tijdstip te laten verschijnen.
Volg keywords en hashtags.
Recycleer oude content: heb je berichten op je blog die je meer dan 1 keer wil tweeten, selecteer dan een aantal headlines uit het artikel en plan deze tweets (samen met de link naar het artikel) om te verschijnen op regelmatige tijdstippen.
Deel de verantwoordelijkheid: zijn er meerdere werknemers in je bedrijf die tweeten over het bedrijf leg dan een paar grondregels vast en controleer af en toe of iedereen nog op dezelfde golflengte zit.
Minder plannen, meer experimenteren: in plaats van 1 uur te vergaderen over je sociale media strategie kan je vragen aan iedereen om een blogpost te schrijven over het bedrijf!
Eenmaal je een blog hebt gemaakt begint het eigenlijk werk. Waarover ga ik “bloggen”? En hoe? met welke regelmaat? Onderstaande tips kunnen je daarmee helpen:
Start eenvoudig: voeg de toeters en bellen later toe. Start met de standaard blog zoals je die krijgt, pas eventueel wel een andere template toe om het te personaliseren.
Blog elke dag: eigenaardig genoeg is het makkelijker om elke dag een berichtje te posten dan verschillende keren per week.
Vertel niet dat je even geen tijd had om te bloggen als je het een paar dagen niet hebt gedaan. De lezers zullen dat wel vanzelf gemerkt hebben en als ze het niet hebben gemerkt moet je ze er ook niet op wijzen door het te vertellen.
Wanneer je iemand je blogpost wil mailen, voeg dan ook de tekst toe in je emailbericht, niet enkel de url. Mensen zijn vaak te lui om door te klikken.
Ben je niet helemaal zeker over een bepaalde blogpost, post dan niet en denk er nog even over na.
Word deel van de community: link naar andere blogs die je zelf interessant vindt.
Lees over blogging!
Gebruik lijsten waar het kan: mensen vinden het leuk om lijstjes te lezen. Voorbeeld: 10 tips om…; 5 stappen tot het maken van ….
Vertel duidelijk wat het doel of onderwerp van je blog(post) is. Zorg ervoor dat de mensen dit niet moeten uitzoeken.
Zorg voor kwaliteit!
Hou een lijst bij met ideeën voor wanneer je eens zonder inspiratie zit.
Een blog is een website waar u op een eenvoudige manier berichten, inclusief foto's en filmpjes, in chronologische volgorde kunt publiceren. Het publiek kan op die berichten reageren. Bloggers schrijven over alles en nog wat: tuinieren, lifestyle, een persoonlijk dagboek, bedrijfsnieuws enzovoort. Het hoeft zelfs niet altijd een volledig artikel te zijn. Door te microbloggen (Twitter) kunt u uw berichten delen met de wereld in minder dan 140 karakters. In tegenstelling tot bij bloggen kunt u in uw bericht geen film of foto integreren.
Zoals bij alle Web 2.0 toepassingen is de technologische drempel om met een blog aan de slag te gaan heel erg laag. U kunt snel en gratis uit de startblokken met een blog zonder zelf iets te installeren.
Bloggen en microbloggen bieden de mogelijkheid om de communicatie van uw organisatie of uw bedrijf bij te sturen. Met een blog kunt u een dynamisch, persoonlijk beeld van uw bedrijf op het web plaatsen. Een mooi voorbeeld daarvan is de bloggende archivaris van Coca Cola (http://www.coca-colaconversations.com/). Op een losse manier wordt er verteld over alles wat er rond het merk beweegt. De informele toon en stijl zijn de kracht ervan. Een blog is dus een goedkoop marketinginstrument en vult de traditionele website en nieuwsbrief aan.
Volledig in de stijl van Web 2.0, waar de consument de inhoud bepaalt, bouwt u een relatie op met uw publiek. Omdat lezers op een blogartikel kunnen reageren, is het belangrijk om met uw blog open te communiceren. Een blog met een stereotiepe opeenvolging van (pers)berichten zal snel zijn aantrekkingskracht verliezen.
Een blog kan ook in de hele interne informatiestroom van een bedrijf of organisatie een belangrijke pijler zijn. Met een blog kunt u de hoeveelheid interne mail reduceren. Het is een mooi digitaal alternatief voor het traditionele ad valvas.
Op deze manier bouwt u ook intern een geschiedenis van de organisatie op, wat heel nuttig kan zijn om interne kennis vast te leggen en nieuwe medewerkers in te werken. Als ze de blog lezen, krijgen ze op een losse en organise manier inzicht in de informele en formele eigenheden van de organisaties.
Bloggen biedt interessante en goedkope mogelijkheden maar het vraagt de nodige tijdsinvestering om alles te onderhouden. Bloggen omdat iedereen het doet, is gedoemd om te mislukken. Een een lege blog heeft een nefast omgekeerd effect.
Microsoft Office 365biedt de kracht van cloud computing voor bedrijven van alle grootten, bespaart tijd en geld, en maakt kostbare resources beschikbaar. Microsoft Office 365 bevat cloudversies van onze meest vertrouwde software voor e-mail, communicatie en samenwerking, zoals Exchange Online, SharePoint Online en Lync Online, in combinatie met onze bekende Office Professional Plus desktop suite. En dit alles met en stevige beveiliging en een Service Level Agreement die 99,9% uptime garandeert.
Microsoft Office 365 helpt mensen om op nieuwe manieren in contact te blijven. Gebruikers profiteren van alle productiviteitsvoordelen van Microsoft Office én van de kracht die cloud services bieden.
Bijna overal toegang*. Microsoft Office 365 biedt vrijwel overal toegang tot e-mail, documenten, contactpersonen en agenda's. Office 365 combineert cloud services met de productiviteitsmiddelen die werknemers elke dag gebruiken.
Office 365 werkt naadloos samen met Microsoft Office en de andere programma's die uw mensen al gebruiken.
Beveiliging en betrouwbaarheid op bedrijfsniveau.
IT-beheer en efficiency. U beschikt altijd over de nieuwste updates voor Exchange Online, SharePoint Online en Lync Online, en over de nieuwste versie van de Office Professional Plus-suite.
Via een eenvoudige beheerconsole hebt u controle over functies, instellingen en implementatie doorheen de hele organisatie.
* Toegang vanaf mobiele apparaten vereist Wi-Fi en is afhankelijk van de beschikbaarheid van het mobiele netwerk.
Men stelt me vaak de vraag hoeveel tijd ik inversteer in sociale media. Dit is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Volgend artikel geeft je een overzicht van de gemiddelde tijdsbesteding.
Men kan de tijdsbesteding onderverdelen in 3 categorieën:
Participant: je kan 1 tot 5 uur per week besteden aan Social Media.
Content provider: je kan 5 tot 10 uur per week besteden aan Social Media
Community director: je kan 10 tot 20 uur per week besteden aan Social Media
Participant
Content provider
Community director
Zoek op sites als Foursquare, Twitter naar vermeldingen van je bedrijf en reageer op een vriendelijke manier.
Zoek op Blogs (via Technorati of Google Blog Search) naar je bedrijf.
Zoek naar foto’s (Flickr) of Videos (YouTube) naar je bedrijf
Maak een Twitter account en probeer een aantal interessante mensen te volgen.
Zet af en toe een foto op Flickr of een video op YouTube.
Maak een Facebook groep of pagina.
Start een blog en probeer elke week een artikel te schrijven.
Start een podcast
Tweet interessante informatie en neem deel aan gesprekken
Er bestaan heel wat misverstanden en/of vooroordelen rond de term "sociale media".
Een aantal worden hier opgesomd:
Op Twitter spreekt iedereen over wat hij heeft gegeten. Dit is niet juist. Het misverstand komt door de omschrijving van Twitter die vaak gebruikt wordt in de traditionele media: Short messages about what you are doing. Twitter geeft je een mooi overzicht van wat er gaande is in de wereld. Er wordt wel eens over eten gesproken maar ook diepgaande conversaties of “breaking news”.
Twitter brengt niets op dus is het geen lang leven beschoren De reden waarom Twitter/Facebook (nog) geen geld opbrengen komt door het feit dat ze zich daar nog niet op geconcentreerd hebben. Geld verdienen uit ruim 300 miljoen gebruikers is niet moeilijk, relevant blijven voor die gebruikers is dat wel. Daar concentreren ze zich op.
LinkedIn is voor professionele contacten, Facebook voor persoonlijke contacten Klopt voor een deel maar het sluit niet uit dat je als professioneel geen Facebook of Twitter profiel zou maken.
Deelnemen aan sociale netwerken kost veel tijd Een berichtje plaatsen op Twitter kan je doen terwijl je aan het wachten bent op iemand, terwijl je TV kijkt of tijdens de pauze op het werk. De gemiddelde Amerikaan kijkt 4 uur per dag TV. Is dat geen tijdverlies?
“Sharing” is voor exibitionisten De mogelijkheid tot delen van informatie, hoop, dromen of gedachten maakt ons net menselijk.
Je kan niets belangrijks zeggen in 140 karakters De 140 karakterlimiet heeft zijn oorsprong bij de 160 karakterlimiet van SMS. Je zou versteld staan hoeveel je kwijt kan in 140 karakters!
Je kan geen geld verdienen met Twitter Niet rechtstreeks neen, dat klopt. Maar je kan wel een “fanbase” opbouwen waarmee je rechtstreeks kan communiceren!
Er is teveel informatie Dit is hetzelfde als een bibliotheek verwijten dat er teveel boeken in staan. Een goede zoekmachine en wat tijd om het systeem te leren kennen doet wonderen.
Sociale Media? Dat is voor nerds Het is zo dat IT mensen dit snel oppikken maar Facebook en Twitter zijn die fase al lang voorbij.
Een definitie van sociale netwerken zou in één enkel woord kunnen klinken: verbinden. Sociale netwerken stellen je in staat om 'contacten' te leggen en die aan anderen te tonen. En het opstapje naar al die contacten is jouw profielpagina. Het grote verschil met een sociaal medium is dat in een sociaal netwerk de relatie wederzijds is. Als je iemand een verzoek stuurt om vrienden te worden, moet dat contact je als vriend accepteren. Zolang dat niet gebeurt, ben je niet met elkaar verbonden. Dat maakt LinkedIn tot een perfect voorbeeld van een sociaal netwerk, terwijl Twitter dat helemaal niet is. Op Twitter heb je trouwens evenmin een echte profielpagina.
Verbinden, contacten, profielpagina's: deze drie begrippen vormen het geraamte van een sociaal netwerk.
Voor een beknopte definitie van het begrip 'sociale media' volstaat het naar de woordgroep zelf te kijken. Het zijn media, want ze bevatten teksten, links, foto's en video's die gepubliceerd zijn door gebruikers. Ze zijn sociaal want de gebruikers publiceren zaken om ze te delen met andere gebruikers.